Служители на Министерството на правосъдието заявиха, че трите случая представляват “транснационална репресия”

Американски федерални прокурори обвиниха вчера китайски правителствени агенти, че се опитват да шпионират и сплашват дисиденти, живеещи в САЩ, включително кандидат конгресмен, предаде Ройтерс.

Служители на Министерството на правосъдието заявиха, че трите случая представляват “транснационална репресия” от страна на авторитарно правителство, включително обсъждане на нападение срещу един дисидент.

“Тези случаи разкриват опити на правителството на Китайската народна република да заглуши несъгласните гласове в САЩ и показват как КНР се опитва да следи, сплашва и принуждава да мълчат тези, които й се противопоставят”, заяви помощник-главният прокурор Матю Олсън на пресконференция.

Посолството на САЩ: Русия разполага с активна програма за биологични оръжия

Според федералната прокуратура в един от случаите агент на китайското правителство се е обърнал към частен детектив в САЩ, за да помогне за създаването на политически скандал, който да попречи на роден в Китай мъж да спечели номинация на Демократическата партия, за да се кандидатира за Камарата на представителите. Агентът е предложил на детектива да обмисли и физическо нападение срещу кандидата, за да попречи на кандидатурата му. “Можете да започнете да мислите сега какви други планове има освен насилие”, заявил е китайският агент. “Но в крайна сметка насилието също би свършило работа. А? Бийте го, бийте го, докато не може да се кандидатира”.

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради Украйна

Кандидатът, чието име не се съобщава, отговаря на описанието на Сюн Ян, който се опитва да спечели номинацията на демократите за място в Камарата от източната част на нюйоркския Лонг Айланд. В момента това място се държи от републиканеца Лий Зелдин, който реши да се кандидатира за губернатор, отбелязва Ройтерс. Ян не отговори на искане за коментар.

В друг случай прокурорите казаха, че жител на Лонг Айлънд на име Франк Лиу се е обърнал към частен детектив за извършване на проверка на двама родени в Китай дисиденти, живеещи в САЩ. Лю беше обвинен в заговор да действа като агент на чуждо правителство на територията на САЩ. 

При първоначалното явяване на Лю във федералния съд в Бруклин в сряда следобед неговият адвокат Едгар Франкбонер заяви, че клиентът му е гражданин на САЩ, който живее в страната от 38 години и няма доказателства, че е имал скорошни контакти с Китай. Самият Лю отхвърли обвиненията.

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Русия превърна небето ни в източник на смърт, искаме помощ

Съдия Джеймс Чо определи гаранция от 1 милион долара за Лю с допълнителни условия, включително да не посещава китайското консулство в Ню Йорк.

В друг случай китайски правителствени агенти са обвинени, че са поставили шпионски устройства на работното място и в колата на живеещ в Калифорния художник - китайски гражданин. Твърди се също, че те са унищожили произведения на изкуството, създадени от него.

Китайското посолство във Вашингтон все още не е излязло с коментар по казуса. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БТА