„Тази ситуация е тест за нашето партньорство”, посочи зам.-председателят на ПГ на ПП

„Ние издигаме своя кандидатура, защото смятаме, че Андрей Гюров е най-подходящият за шеф на БНБ – пост, който е изключително важен. Андрей е доказан професионалист в тази сфера”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ПГ на ПП Владимир Табутов в отговор на въпрос защо политическата му формация не подкрепя кандидатурата на Любомир Каримански за шеф на БНБ.

По думите му няма такъв принцип, че първият по време ще е кандидатът, който ще бъде избран за шеф на банката. „Като цяло коалиционната формация е нещо динамично като явление. Това, което липсва в коалиционното споразумение, е принципът, по който ще се действа конкретно в такива ситуации. Това е една от ситуациите, в които тестваме нашето партньорство. Надяваме се, че заедно ще излезем по-силни”, подчерта той.

Според него коалицията вече има издигнат кандидат, с изключение на подкрепата от ИТН. „Нашето разбиране е, че БСП и ДБ подкрепят Андрей Гюров”, посочи Табутов.

„Ние уважаваме г-н Каримански. По-скоро тук идеята е, че този пост е изключително важен и ще предопредели до голяма степен бъдещето на България в еврозоната. От тази гледна точка ние сме търсили активно най-добрия кандидат още от самото начало на нашия мандат. Това, че не сме заявили име по-рано, не означава, че тепърва се занимаваме с този процес", категоричен бе той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.