В него ще залегне ръст на основните месечни заплати, потвърдиха и от КНСБ

Преговорите по новия Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ ще бъдат финализирани през следващата седмица. В него ще залегне ръст на основните месечни заплати на медицинските специалисти, като се предвижда значително повишение на стартовите възнаграждения по категории персонал, съобщиха от КНСБ, цитирани от БГНЕС.

Очаква се увеличение на заплатите в здравеопазването

Това бе договорено на среща в Министерския съвет на национално представителните синдикални организации - КНСБ и КТ „Подкрепа“, с премиера Кирил Петков и министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Срещата, проведена на 1 април, бе в продължение на преговорите по новия отраслов договор и в нея се включиха и представители на здравните федерации към двата синдиката.

В условията на разгорялата се COVID пандемия в началото на 2021 г. бе преподписан старият колективен договор за отрасъла. След това стартираха преговори по новия, така че в него да залегне ръстът на стартовите възнаграждения, за който Федерацията на синдикатите в здравеопазването-КНСБ настоява от няколко години.

След проведените многократни разговори с Министерството на здравеопазването, в присъствието на премиера, президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в петък бе постигнато съгласие началните заплати да станат както следва: 910 лв. за санитар, 1500 лв. за медицинска сестра и 1900 лв. за лекар без специалност.

За болничните заведения, които ще приложат новия отраслов колективен договор, стойността на клиничните пътеки ще бъде увеличена с 25 процента.

В Колективния трудов договор освен начални основни месечни заплати по категории персонал се договарят и допълнителни трудови възнаграждения (за придобит трудов стаж и професионален опит, за нощен труд, за разположение), които са значително по-високи от минималните такива. Финалните параметри на постигнатите договорености ще станат ясни до дни, след като бъде проведен отраслов съвет през следващата седмица.

От страна на медицинските специалисти в преговорите и подписването на отрасловия договор участват структурите на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Други организации, включително такива, провокирали протестни действия, докато текат преговорите по новия колективен трудов договор, нямат отношение към договарянето на заплатите в здравеопазването, допълват още от пресцентъра на КНСБ. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова