Експертен анализ от д-р Александър Симидчиев и проф. Андрей Чорбанов

"Над 90% от починалите са неваксинирани, ние сме само 30% ваксинирани. Ваксинацията със сигурност намалява тежестта на боледуването и минимизира смъртността", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев.

"Предстоят великденските празници, много хора ще отидат в Гърция, където има пик на заразата от COVID. Има потенциален риск от заразяване, макар тенденцията сега у нас да е към спад. Ще има следващ пик, кога ще е той е трудно да се каже. Това зависи основно от поведението на хората, вирусът си съществува", заяви още той.

По отношение на мерките д-р Симидчиев отбеляза, че през цялото време те са били различни според специфичните обстоятелства.

"В началото нямахме ваксина, затова подходът беше един, а след това - друг", подчерта лекарят. 

"В здравната комисия постигнахме консенсус за това как трябва да се подходим в бъдеще. Това беше консенсус, свързан с това да има баланс между тежестта на процеса  да имаме яснота с един план, който да е конкретен за даден причинител, който министерството разработва, официално се представя пред хората, постига се консенсус върху този план и вървим напред планомерно, устойчиво и неполитизирано. В резултат на това в бъдеще ще имаме много по-добри резултати при контрол на каквито и да е ситуации, ако те възникнат", каза за промените в Закона за здравето депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.  

Приеха новите правила за въвеждане на епидемични мерки

Народният представител от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов заяви за промените в закона, че за тях особено важно е било да се реши маски, ваксинация и сертификат да няма възможност да бъдат въвеждани, когато няма извънредно положение, когато ситуацията не предполага такова въвеждане.

"Затова фигурира в закона невъзможността дасе изисква документ, позволяващ влизането в обществени сгради, което автоматично прави невъзможно да се изисква и задължителна ваксинация. Най-вече да има съблюдавани правила, правилник или национален план, в който да пише кога РЗИ или министърът могат да въведат определени мерки", каза още проф. Чорбанов.

Той се надява, че у нас вече да няма да има пик на заразата.

Проф. Чорбанов заяви, че идеята на една ваксина е да е ефикасна и да спира заразяването, след това да облекчава протичането на болестта. 

"Строгите мерки спират разпространяването на вируса, но след това следва пик, така е в момента в Гърция", отбеляза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.