Конфликтът навлиза в нова фаза, смята журналистът

Успокояване на войната в Украйна може да има не по-рано от следващите 10 години. Това заяви в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS журналистът Валерий Тодоров. По думите му конфликтът навлиза в нова фаза.

„Върви се към ожесточаване на сраженията. Навлиза се във втора фаза на войната. Русия заяви, че след като Украйна е снабдена със средства за дистанционно поразяване, ще концентрира ударите си още повече. Разрушенията и атаките вероятно ще станат по-масови. Експерти дадоха оценки, че и военните полетите са се увеличили. Повдига се степента на противопоставяне. Има информация, че в Донбас Русия съсредоточава близо 100- хилядна войска”, обясни той.

Според него на дневен ред е и опасността конфликтът да излезе извън сегашните територии.

„Русия вече предупреди, че ще разглежда като противник държави, които снабдяват с оръжие Украйна. Говори се и за възможност от локални ядрени удари. Западните оценки говорят за удължаване на конфликта, според тях той ще трае още 2-3 месеца. Аз не съм такъв оптимист, мисля, че за реално успокояване не може да се говори в период не по-малък от 10 години”, допълни той.

Валерий Тодоров коментира още, че има редица въпроси, които предстои да бъдат решени.

„Русия няма намерение да освободи завладените територии, необходим е статут на тези територии с идеята те да останат част от Украйна. Въпросът за Крим е най-сложен. Украйна пък има претенции към четири руски области с висок процент украинско население”, каза още журналистът.

Кулеба след срещата с Радев: Трябва да продължим със санкциите

Според него двете страни стават все по-непримирими.

По думите му посещението на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба у нас има за цел да легитимира диалога между Украйна и България.

„Страната ни може да играе позитивна роля в посредничеството, отчитайки умерената ни позиция и към двете враждуващи страни”, допълни Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.