Делегацията ни посети Буча, Бородянка и Ирпен

Ракетни удари срещу Киев на фона на посещението на българската делегация в украинската столица, начело на която беше премиерът Кирил Петков. Представители на някои партии от коалицията заедно с министър-председателя посетиха градовете Буча, Бородянка и Ирпен. 

"Тази визита доказва, че когато държавите работят заедно, подкрепят се и имат ясна страна къде застават на страната на демокрацията, свободата и мира – тогава се откриват много нови възможности за едно по-добро бъдеще за всички. България днес застана и показа както морална, така и финансова и хуманитарна подкрепа за Украйна. Демонстрирахме и възможности за много по-добри възможности за сътрудничество между двете държави”, посочи говорителят на кабинета Лена Бориславова, която беше част от делегацията.

По думите й е била обсъдена и евакуацията на българския кораб „Рожен” от Черноморск. „Потвърдиха, че започват незабавно работа. Този процес ще отнеме време. Украйна пое ангажимент обаче да изведе моряците ни и кораба безопасно”, подчерта Бориславова.

„По човешки ние изразихме пълната си подкрепа, солидарност и съпричастност с украинския народ. Много хора спекулират в България, че нашето пътуване тук е само, за да предоставим оръжие, да си направим селфи с президента Зеленски. Но ние изразихме подкрепата си към един народ, който плаща с цената на живота си за своята свобода. Бяхме в Буча, където под краката ми бяха заровени над 100 души, в една църква, разположена в квартал, който прилича на който и да е квартал в София. И си зададох въпроса защо?”, заяви депутатът от "Има такъв народ" и член на делегацията Станислав Балабанов.

„Не си направихме селфи. Аз съм впечателен от държанието на Зеленски и неговите колеги. Нямаше никакъв етикет, никакъв протокол. Те се държаха с нас наистина свободно”, подчерта и съпредседателят на "Демократична България", член на делегацията ген. Атанас Атанасов.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.