Това обяви в съобщение руското външно министерство

Директна заплаха за Русия - така Кремъл определи решението на Финландия да се присъедини към НАТО. Москва се закани да отговори, но не каза какво значи това.

По-рано днес, президентът и премиерът на Финландия казаха, че страната трябва да влезе в Алианса „без забавяне”. Очаква се до дни същото да обяви и Швеция.

Песков: Присъединяването на Финландия към НАТО е заплаха за Русия

Решението на Финландия и Швеция да изоставят политиката на неутралитет е най-сериозната промяна в европейската сигурност от години. Двете страни останаха неутрални през Студената война. А специално Швеция спазва неутралитет от векове - още от времето на Наполеоновите войни. По всичко личи, всичко това ще се промени съвсем скоро.

„За нас присъединяването към НАТО не е ход срещу някого. Искаме да засилим собствената си безопасност”, заяви президентът Саули Ниинисто.

Финландия има над 1300 километра граница с Русия. Москва на няколко пъти критикува перспективата съседната страна да влезе в НАТО и се закани, че ще вземе мерки.

„Определено е заплаха за нас. Това е очевидно. Казвам отново - разширяването на НАТО не прави нашия континент по-стабилен и сигурен”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Русия не уточнява как ще реагира. Експертите не очакват придвижване на войски на север, защото руснаците силно се нуждаят от тях в Украйна. Могат да се очакват кибератаки и пропагандни кампании в социалните мрежи. Но финландците настояват, че единствената причина да влязат в НАТО, е самата Русия и тяхната завоевателна война в съседна Украйна.

„Как Русия вижда нашето присъединяване? Моят отговор е - вие предизвикахте това. Погледнете се в огледалото”, заяви президентът Ниинисто.

Войната в Украйна предизвика драматична промяна в настроенията на обществото във Финландия. Буквално за няколко месеца подкрепата за влизане в Алианса скочи от двайсетина процента до 76 при последното проучване.

Съединените щати, Великобритания, Германия и редица други страни приветстваха решението на Финландия. Според експерти, от военна гледна точка скандинавските страни имат капацитет, който не е за пренебрегване. Финландците при нужда могат да призоват близо 300 000 души, преминали начална военна подготовка. Армията им е сравнително добре екипирана. А Швеция има една от най-модерните военни индустрии в света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА