Денят за борба с хипертонията се отбелязва на шест континента, в България тече информационна кампания

Хипертонията е наричана „тихият убиец“, защото често симптомите отсъстват или са слабо доловими. Понякога дори при спорадични посещения при лекуващия лекар не може да бъде уловена. За да бъде прецизно диагностицирана, се прави електрокардиограма, която описва изходния резултат на електрическата активност на сърцето и неговата проводимост. Ако има нарушения, те се изразяват под формата на сърдечно-съдови заболявания, аритмии и образуване на тромби.

Заболяването не бива да се пренебрегва, а осведомеността и следенeто на общото здравословно състояние са в основата на добрата превенция. В тази връзка от 2005 г. днешният ден, 17 май, е признат за Деня на хипертонията и се отбелязва в шест континента. Освен повишаване на информацията, идеята му е и включване на все повече хора в регулярните измервания на кръвното налягане.

Снимка: Microlife

Денят за борба с хипертонията се инициира от Световната лига по хипертония, обединяваща организации от 85 национални дружества и лиги по хипертония, сред които и България. Данни от тях отчитат, че повече от 50% от хипертониците по света не знаят за състоянието си.

За значението на хипертонията и нейните сериозни здравословни усложнения, както и предоставяне информация за превенция, откриване и лечение, инициират и Microlife. От компанията, създаваща професионални медицински изделия, в продължение на години се организираха подвижни пунктове за измерване на кръвното налягане. Тази година за отбелязването на Деня на хипертонията се активира осведомителна кампания в социалните мрежи за насърчаване на измерване на налягането с AFIB технология.

Тя носи името на болестта, която открива – AFIB. Наименованието идва от английското Atrial fibrillation (A-fib), превеждащо се като предсърдно мъждене. Това е вид аритмия, която е причинена от високо кръвно и основен рисков фактор за получаване на инсулт. Сигурният начин да се установи наличие на хипертония е чрез измерване на артериалното налягане. Точното му отчитане е от съществено значение за правилната диагноза и управление на хипертонията. За тази цел се препоръчва посещение при лекар или избора на надежден апарат за проследяване нивата на кръвното.

Апаратите на Microlife с модели BP A6 Plus и BP A3 Plus разполагат с технологията AFIB и успешно се включват в тазгодишната инициативата чрез промоционалната си цена. За да се повиши осведомеността за хипертонията, в социалните платформи на Microlife вече стартира и серия видеа със съвети за пълноценен и здравословен начин на живот. Още медицински напътствия и алармиращи симптоми при инсулт могат да се получат чрез попълване на онлайн анкета на Microlife. Защото с повече информация може да се защити сърцето и животът!