Вижте кога се очакват температури около 40 градуса

"Лятото се очаква да е със сравнително високи температури, но няма устойчива прогноза за сухо или влажно лято." Това прогнозира синоптикът от НИМ Анастасия Кирилова в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

„Твърди се, че глобалното затопляне засилва екстремността на атмосферните процеси. По отношение на лятото се казва, че за нашата страна може да се очаква по-хладно и влажно лято в резултат на глобалното затопляне. Но засега няма изгледи това лято да бъде такова,” посочи Кирилова.

По думите ѝ юли ще е с температури около и над нормата, с валежи около нормата. „Ще има и дни с повече валежи. Не е изключено тмпературите да достигнат 40 градуса, по-голяма затова е вероятността към края на месеца, през последната седмица.”

Традиционно градушки има през цялото лято, обясни синоптикът: и август, и септември. Опустошителните и едри обикновено са през юли, посочи тя: "Даже още в неделя и следващия понеделник ще има условия за тези процеси."

Кирилова направи прогноза и за последната юнска седмица. Според нея днес е най-хладният ден от нея, но нататък с всеки ден температурите ще се покачват. В събота се очаква да е най-топлият ден от седмицата в Горнотракийската низина и в Дунавската равнина.

Изпращаме юни с лятна жега

Във вторник в Източна и Южна България се очаква вятър, но той няма да е екстремен, каза още синоптикът. В края на седмицата тя посочи, че има индикация за значителни валежи в Северозападна България. Валежи по Черноморието обаче не се очакват.

Прогноза за времето (27.06.2022 - сутрешна)

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.