За минути е наводнена жп гарата в Карлово

Силна буря удари в неделната вечер Карлово и Калофер. Мълния разбуди посред нощ жителите на града на Ботев. Повредени са електроуреди в десетки домове. А в Карлово пороен дъжд наводни улиците и жп гарата. Пожарникарите отводняваха приземни етажи и избени помещения в града, а той постепенно се съвзема след снощната буря, която се разрази в Подбалкана. От рано сутринта служителите на общината по поддръжката разчистват паднали клони и дървета. Дърво се стовари и премаза два паркирани автомобила.

Над 2000 души пострадаха от пясъчна буря в Ирак (ВИДЕО+СНИМКИ)

Точно в 3 без 5 през нощта мълния пада в северната част на Калофер до изоставена къща. Мощният гръм разтърсва целия град и събужда хората. „Бомба! Нещо повече от бомба - направо скачаш от леглото. И после вече нагарът, миризмата, ударите по контактите. То всичко беше хвърчало. Крушките бяха изпочупени”, спомня си Пепи Карева. Ударната вълна поема дома на семейството й. Изгорели пет телевизора. Щетите за домакинството възлизат на повече от две хиляди лева, пресмята Иван Карев. В още 30 къщи електроуредите са изгорели. Част от потърпевшите са подали жалби за обезщетение до енергодружеството EVN.

Силната гръмотевична буря е била придружена от мощен порой. Той за минути наводнява жп гарата в Карлово, която се оказва най-ниската точка в града. Водата залива първите два коловоза, а пътниците пресичат с риск за живота си. За кратко два влака са спрени. „Спират влаковете в съседните гари, защото те няма къде да влязат. Ток си е все пак, има вероятност от късо съединение и се блокира управлението на стрелките”, обясни ръководителят движение на жп гарата в Карлово Христо Стаматов.

Какви са щетите след силната буря в Сандански

Наводнени са приземни етажи и избени помещения. Хората обвиняват общината, че причината са затлачените шахти и непочистената канализация. „Има група - минава си, чисти шахтите. В Карлово винаги шахтите са били изчистени. Ама вижте, голямо количество вода не могат да поемат тези шахти. Те не са чак толкова големи”, обясни на свой ред Доньо Донев, който е главен експерт в общината.

Междувременно дърво премазва два автомобила, а в парка да пазара бурята е изпочупила всички дървета. Щетите от стихията тепърва ще бъдат описани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.