Търговците си обясняват това с факта, че сметката вече не излиза – заради поскъпването на основни стоки

Тежки дни за бизнеса в Петрич заради рязък спад на гърците, които идват у нас на пазар. В ресторанти, магазини и различни търговски обекти отчитат много слаб интерес от клиенти от южната ни съседка и това изключително много се отразява на икономиката в региона.
 
В Петрич хората са свикнали да се чува гръцка реч навсякъде, да се купува с пълни чанти и да се плаща много често в евро. Само че от година насам гост-купувачи вече почти няма.
 
"Имаше много автобуси, които идваха сряда специално, защото ни е пазарен ден, събота традиционно си е ден за пазаруване, също имаше доста хора, но сега в момента вече може би пандемията оказа доста сериозно влияние върху това нещо", смята Георги Божков, собственик на заведение.

Според Румяна Бойчева, собственик на склад, 80% от а гърците не идват в България на пазар и това се е отразило драстично на тяхната политика.

"Гърци няма, откакто падна пандемията и сега е много топло, те нито искат много топло, нито искат много студено, те са си на морето. Там на хладно, от жегите се страхуват, само есента след октомври месец до нова година и малко за Великден", сподели Жанет Спирова, земеделски производител

"Напоследък се появяват стари клиенти, които казват че 2 години след ковида не са идвали в България, даже визуално леко са се променили, а т.е. забравяме се", допълва Бойчева.
 
Търговците си обясняват слабия интерес на гърците с факта, че сметката вече не излиза – заради поскъпването на основни стоки,  пътуване до България с цел пазар се обезсмисля.
Но има и друга причина – тя е силно свързана с лятото. Ако един грък реши да пътува до Петрич на пазар, той рискува да попадне в тапа – първо на влизане в България, а след това и в обратна посока. И това е голям проблем, особено при пълна кола с охладени продукти.
 
И в бензиностанциите отчитат по-слаб интерес от гърци. Ако до преди две години до Петричко се идваше с мисия „обяд и пълен резервоар“ сега и това го няма.
 
Част от търговските обекти са намалили наличностите си, заради слабия интерес от Гърция, а има и такива, които предпочитат да преустановят временно дейност, докато пазарът се съживи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.