Той коментира и предложението на ПГ на ГЕРБ-СДС за таван на цените на горивата

“Беше лансирано от председателя на нашата партия г-жа Нинова, че е редно премиерът да бъде от най-голямата партия, което е един демократичен подход. Но това е отворена тема”. Това заяви пред журналисти народният представител от БСП Румен Гечев след края на Комисията по бюджет и финанси по отношение на това от коя партия трябва да бъде излъчен министър-председател, ако БСП получи третия мандат за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

Йордан Цонев: На България са нужни предсрочни избори

Той подчерта, че в качеството си на икономист е на мнение, че е безумие да ходим на избори, при положение, че не са приети законите, които да гарантират спокойствие на българската икономика и на българските семейства. „Това е основният аргумент. Иначе изборите са демократичен механизъм, който би разрешил политическата криза, но просто той ще обърка много сериозно икономическото развитие на страната, и то преди есенно-зимния сезон“, смята Гечев.

Петков: Важно е да имаме 121 депутати, които са независими да вземат решенията си

По повод предложението, което ПГ на ГЕРБ-СДС смята да внесе, а именно за таван на горивата от 2,70 лв. за литър, Румен Гечев каза: „Само да припомня, че някои колеги необосновано твърдяха, че таванът на цените поражда дефицити, което не е вярно. Поражда дефицити, когато не се покрива разликата между пазарната цена и фиксираната цена. Това ще рече, че поставянето на тавана на цените би ангажирало българската държава с компенсация от разликата между пазарната цена и тази, на която е поставен таванът. Но така, както се прави при други енергийни носители, да кажем в природния газ, в момента в Европейската комисия текат интензивни разговори за поставяне на таван на цените на природния газ, като се коментират цени от 40-60 евро на мегават час, т.е. това, което ние споменахме още пролетта като възможен механизъм, който ние взаимстваме от анализите и предварителните коментари и търсения на ЕК, се оказа, че както обикновено БСП се оказа права“.

Радев: Ако се стигне до избори, трябва да са през октомври

Ерменков, БСП: Готови сме да вземем трети мандат и да направим кабинет

Според него би било странно и нередно в момента да се ангажираме с конкретно число, тъй като към момента на евентуалното гласуването на такъв таван, трябва да се види каква е конкретната цена и какви са трендовете. Гечев подчерта, че към момента има едно известно стабилизиране на цените на петрола. „Трябва да видим как ще се развият нещата с доставките на петрол за Европа“, каза той и допълни, че България извоюва известно отлагане на прекратяването на вноса на петролни продукти от Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.