Разгорещени дебати в пленарната зала

Шеф на КПКОНПИ ще се избира по старите правила, защото нито едно ново не успя да събере мнозинство в пленарна зала, след разгорещени дебати. 

Опозицията първа се впусна в искания за промени в тази насока.

„Да добавим едно тире, което казва „удостоверение за психическа годност”. Човек, който не е психически годен, не трябва да управлява КПКОНПИ. Би било най-страхотната проява на корупция, ако вкарате човек, който има производство в КПКОНПИ, да я управлява и контролира”, заяви Александър Несторов от ДПС.

„Особено ми хареса това за менталното състояние. Декларация за това, че кандидатът никога не е бил подлаган на процедура по отнемане на допуск до класифицирана информация. Вашият кандидат е ясен -  той е условие за развитие на страната ни”, заяви Маноил Манев.

БСП излязоха в защита на искането на „Продължаваме Промяната” Бойко Рашков да оглави комисията. „Вие в тази зала се стряскате, когато чуете името на Рашков”, заяви Емил Георгиев от левицата.

От „Възраждане” попитаха защо ПП са чакали 4 месеца за ръководните промени в антикорупционната комисия.

„Когато Цацаров подаде оставка, според ПП, тогава корупцията спря. В същото време КПКОНПИ е управлявана от заместника на Цацаров. Все едно Асен Василев да замени Кирил Петков и да си мислим, че правим промяна”, заяви Иво Русчев.

Гласуването на различните предложения започнаха с  ограничаване на възрастта на кандидата.

„Ще видите и вие като станете на 65 години… предложението е отхвърлено”, заяви Кристиян Вигенин.

Всички последващи предложения също бяха отхвърлени - едно по едно. ГЕРБ пък иронизира Демократична България, след като десните отхвърлиха искане на поста да не се допускат бивши сътрудници на Държавна сигурност.

„ДБ гласуваха, свързани лица с бившата Държавна сигурност и репресивния апарат да оглавят КПКОНПИ”, подчерта Десислава Атанасова, ГЕРБ.

А в пленарната зала напрежението се покачи след процедурни спорове и едва не се стигна до физическа саморазправа.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.