Какви мерки се взимат разказва Дилян Калчев

Спасение в горещините търсят не само жителите на градове. Заради големите жеги разхлаждат животните в Софийския зоопарк със специални лакомства и процедури. Какви са те - разказва Дилян Калчев.

Първата спирка е при мечката гризли Рони. „Рони живее в други географски ширини, не живее в топлите страни. Тя има нужда да се разхлажда”, обясни Ирина Сахатчиева.

Заради жегите Рони обитава предимно вътрешното си помещение и не прекарва много време навън. Въпреки това, всеки ден мечките получават вкусна доза прохлада. „Сладолед по неин вкус - в него има риба, краставица, пъпеш, диня. На нея ѝ е много приятно. Това е не само за разхлаждане, но и за разнообразие”, добави Сахатчиева.

Голяма част от животните имат и своя така наречен естествен басейн, който също е много полезен, когато температурите са високи. Често обаче посетителите споделят, че водата им изглеждала мръсна. „Много хора се възмущават, че ровът бил мръсен, но в момента, когато времето е топло, има цъфтеж на водата”, обясни представителят на зоопарка.

Жегите не представляват проблем за животните, чийто естествен хабитат се намира в държави с горещ климат. За всички останали служителите на зоопарка намират начин, да помогнат през горещите летни дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.