Това се е случило в частен център

Българско семейство, което работи и живее в Германия, но избрало да почива в „Слънчев бряг”, плати сумата от 450 евро, за да бъде оказана медицинска помощ на детето им. На 3 август почти 6-годишното момиченце вдигнало температура и имало стомашно неразположение. След обикаляне из здравни заведения в Несебър и „Слънчев бряг”, семейството се озовало в частен медицински център, където на детето била оказана помощ. Изненадата обаче дошла, когато получили фактурата със сумата от 450 евро.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Продава ли се райски газ в „Слънчев бряг” (ВИДЕО)

„Обикаляхме от кабинет на кабинет. Никой не искаше да ни издаде документ за прегледа. Намерих този център в интернет и звъннах да питам дали ще ми издадат документ. Потвърдиха, но тогава не попитах за цените”, разказа бащата на детето.

Престоят на детето в медицинския център е продължил около 3 часа. „Прегледа я педиатър. Сестрата идваше само да погледне системата докъде е стигнала, но нищо повече. Взеха й кръвна проба за захар. Направиха и тест за антибиотика, който ще влеят в системата и това беше”, разказа майката на детето.

По думите на родителите им е било казано да оставят абоката на детето, тъй като на следващия ден трябва да отидат отново. „Изобщо не съм очаквал подобна сума за дете. Очаквах тя да е около 150 евро”, добави бащата.

Управителят на медицинския център обясни за NOVA, че навсякъде е имало изложени цени. В центъра се работи по тях, като те са одобрени от НЗОК от 20 години. Всичко останало той определи като „спекулации”. Родителите на детето отрекоха тази информация.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Предлагат ли ни фалшив алкохол в заведенията по морето (ВИДЕО)

Темата коментира и бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. „Това,  което научаваме от конкретния случай не е нищо ново. Това се случва и по морските, и по планинските ни курорти. Проблемът е къде тук е държавата”, каза тя.

„След като виждаме, че в ситуация на спешен случай на дете се стига до такава сума, въпросът е държавата въобще контролира ли какво се случва по тези курорти. Предварително трябва да се знае как е организирана медицинската помощ там”, добави Виткова.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.