Според него има пет конкретни стъпки, които трябва да се направят

Втечнен газ се купува от търговци, а не от производители, които само го добиват. Това коментира енергийният експерт и икономист Мартин Димитров за „Твоят ден”.

По думите му много преди инвазията Москва е започнала да ограничава доставките на газ до различни страни. „След войната направо ги спряха за много страни, Европа видя, че не може да разчита на този доставчик. Неадекватни са твърденията, че „Газпром” би доставяла по-евтино синьо гориво. Ако започнем да плащаме в рубли, няма да решим проблема. Зависимостта от Русия е опасна за България. До септември интерконекторът с Гърция трябва да бъде пуснат”, заяви той.

Мартин Димитров: Само 20% от нужния на България газ не е осигурен

Според него има пет конкретни стъпки, които трябва да бъдат предприети. „Да се купят допълнителни количества азерски газ, за да сме спокойни за зимата. Да се купи втечнен газ при подобрени цени и условия. Да се осигурят свободни капацитети на терминала Ревитуса, а такива има. Трябва да бъдат проведени принципни разговори с Турция, за да купуваме газ и през тях. Трябва да искаме от ЕК да продължи да договаря обеми и да се помисли за компенсации за битовите и промишлените потребители”, призова Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.