По думите му занапред ще има интензифициране на контактите в историческата комисия

Очаквано беше цар Самуил да бъде приет за български владетел. Фактите трудно се приемат в Скопие, но това са те. Управляващите в РСМ ще намерят подкрепа в опозицията, за да се осъществи промяната в Конституцията, тъй като без нея няма да има начало на преговорите за еврочленство. Това заяви историкът доц. Спас Ташев от БАН за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Какви са реакциите на РСМ, след като историческата комисия призна Самуил за български цар

По думите му няма да има съпротива от страна правителството след постигнатия консенсус в историческата комисия. "До 1 година трябва да се изчистят разногласията относно Средновековието. А до учебната 2024/25 г. трябва да настъпят промени в учебниците за същия период. Имаме фиксирани срокове, в Скопие твърдят за вътрешнополитическа употреба, че са препоръчителни, но не е така", обясни той.

Според него ако е имало единна координация и съгласуваност с френското председателство, сме щели да получим по-рано тяхното предложение. "Разнопосочността и непоследователността изигра своята роля. Ще има интензифициране на контактите в историческата комисия занапред", смята доц. Ташев. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.