Повишението на акциза не е добро решение в енергийната криза, смята Бенчев

Вече има намаление в цените на горивата, тенденцията идва от международните пазари. 4-5% е спадът, вероятно ще има и нови. 5-6 лева за литър гориво няма да видим през новата година. Повишението на акциза не е добро решение в енергийната криза, затова ЕК го забавя. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Източват ли бензиностанции пари чрез антикризисната мярка от 25 стотинки на литър гориво

По думите му природният газ ще бъде заместен с горива от нефтен произход. "Ако няма сериозна рецесия, цените на барел ще се задържат 110-120 долара. Цените на горивата у нас винаги са били от най-ниските. Скокът в цените е в резултат на икономическите процеси, няма спекула. Много рафинерии в Европа затвориха през последните 10 години", обясни той. 

Според него вероятно има схема за източване на държавната помощ от 25 стотинки. "Измама може да се направи, когато зареждате от бензиностанция с малко по-ниски цени и не си вземате касовата бележка. Не ви се дава отстъпка, а собственикът си я прибира. Всяка невзета касова бележка може да се използва и за източване на ДДС. Идват и хора, които представят служебната си кола за лична, за да ползват отстъпката", алармира Бенчев. 

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.