Инцидентът станал край градчето Бехис

Наближаващ горски пожар в Източна Испания накара машинист на влак да спре в полето и да се подготви да смени посоката, за да избегне пламъците. Пътници решили да слязат от вагоните, вместо да изчакат, и са пострадали, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Дим от горски пожар в Португалия стигна до Мадрид (ВИДЕО)

Във вторник влакът преминавал през област Валенсия, когато машинистът решил да се върне обратно, заради горски пожар, който настъпвал откъм намиращия се малко пò на изток град Бехис.

Когато влакът спрял насред откритата местност, част от пътниците решили да слязат от него, като някои дори счупили прозорци, за да избягат, посочиха властите. По данни на испанската държавна осведомителна агенция ЕФЕ, са пострадали десет души.

Днес правителството на провинция Кастельон публикува в Twitter видео как пожарникари бягат, за да спасят живота си, подгонени от следващите ги плътно огромни пламъци на пожара в Бехис.

Испания продължава да се бори с няколко огромни горски пожари (ВИДЕО)

Този горски пожар е един от двата в Испания, които все още не са овладени. На юг от Валенсия, в района на Вал д'Ебо бушува по-голям пожар, станал причина от края на миналата седмица досега над 1500 души да бъдат евакуирани.

По данни на Европейската информационна система за горски пожари (European Forest Fire Information System, EFFIS), от началото на годината горски пожари в Испания са изпепелили общо 275 000 хектара. Това е повече от четири пъти в сравнение с отчитаните средно за страната 67 000 хектара от 2006 г. насам, когато започва да се води статистиката.

В съседна Португалия властите заявиха, че се надяват да овладеят горския пожар, който гори от 12 дни и унищожи големи площи борова гора в природния парк Сиера да Ещрела. Те обаче предупредиха, че прогнозираната от синоптиците нова гореща вълна в района може да утежни задачата.

Горещини и унищожителни пожари обхващат Европа (ВИДЕО)

Димът от пожара в Португалия във вторник стигна чак до испанската столица Мадрид, която се намира на около 400 км на изток, допълва Асошиейтед прес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА