Според него идеята на Слави Трифонов за референдум е политическо упражнение

България все още е в силна позиция във връзка с казуса с "Газпром експорт". Това е мнението на адв. Методи Байкушев, обявен миналата година за един от най-влиятелните арбитражни адвокати за Централна и Източна Европа. В предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS той посочи: "Все още сме в силна позиция, но бих препоръчал на министрите оттук нататък да не говорят, освен ако нямат ясната инструкция и одобрение от адвокатския екип, който работи по казуса".

Според него те трябва да правят всичко възможно да засилват позицията ни, а не да поставят страната ни в ситуация, в която по думите му "сама си извива ръцете". Байкушев призна, че е притеснен от изявления на български министри миналата седмица относно потенциалната възможност "Булгаргаз" да загуби арбитража.

„Това е изключително странно като решение по такъв начин публично да се говори, че е възможно да се загуби арбитраж и едва ли не да се твърди какви са аргументите на руската страна. Тъй като във всяко едно съдебно арбитражно производство има значение не само какви са доказателствата и какво пише в договора, а също така и изялвенията на страните и затова те как разбират и как тълкуват дговора”, поясни адвокатът.

На въпрос колко е голям рискът хем да не сме получили газа, хем да си го платим, Байкушев отговори: „Предвид стратегията на правителството до встъпването на служебното правителство такъв риск практически не съществува".

Според него обаче това вслушване в съветите на адвокатския екип очевидно е приключило. "И за мен е странно защо се влиза в този рагзовор по този начин. Очевидно е желанието на служебното правителство да поднови доставките от "Газпром", но това не означва, че човек трябва да влезе с бялото знаме”, подчерта Байкушев. 

Според него би било добра стратегия правителството да поиска обезпечение на бъдещ иск за своите вреди и да поиска това от който и да било съд в ЕС, където „Газпром експорт” има вземания от своите клиенти. "Така че да запорираме тези вземания и да се поставим в още по-силна позиция, когато водим преговори с „Газпром”.

Адвокат Байкушев коментира и евентуален референдум по идеята на Слави Трифонов. По думите му такъв не може да има. "Въпросите за промяна на формата на държавно управление се решават от ВНС. Има ясно решение на КС по въпроса.  Това  е поредното политическо упражнение на тази политическа сила, която след като уби 3 парламента и шансовете на едно правителство да свърши малко повече работа, сега говори за президентска република. Вдругиден ще гооврят за прокурорска", допусна Байкушев.

Той обяви, че се включва в политиката, защото последните 7 месеца показали, че промяната не просто е трудна, а и опасна работа. "Промяната има нужда от опит и компетенстност тази трудна работа да бъде свършена и второ - има нужда от смелост", каза Методи Байкушев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.