Москва описва изтеглянето на войските си като "прегрупиране"

Украинските сили са си върнали повече от шест хиляди квадратни километра от началото на септември. Това заяви в редовното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски, на фона на продължаващото контранастъпление. 

В неделя военното командване на Украйна обяви, че са завзети три хиляди квадратни километра. 

УКРАЙНА: Може ли да се очаква обрат във военните действия

Русия призна, че е загубила ключови градове в североизточната Харковска област, което се смята от някои военни експерти за възможен пробив във войната. 

Москва описва изтеглянето на войските си от региона през последните дни като "прегрупиране" с цел фокусиране върху регионите Луганск и Донецк в източната част на Украйна.

 

 

"Вчера и днес руската армия нанесе удари по украинската енергийна инфраструктура. Стотици хиляди украинци се оказаха в тъмнината – без ток. Сгради, болници, училища, комунална инфраструктура. Руските ракети поразяват именно тези обекти, които нямат абсолютно нищо общо с инфраструктурата на въоръжените сили на страната ни. Това е знак за отчаянието на тези, които измислиха тази война. Така реагират на поражението на руските сили в района на Харков. Те не могат да направят нищо на нашите герои на бойното поле и затова Русия насочва подлите си удари срещу гражданска инфраструктура", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.