Войната в Украйна коментираха ген. Атанас Запрянов и Велизар Шаламанов

Украинските сили са си върнали повече от шест хиляди квадратни километра от началото на септември. Това заяви президентът Володимир Зеленски, на фона на продължаващото контранастъпление. Русия призна, че е загубила ключови градове в североизточната Харковска област, което се смята от някои военни експерти за възможен пробив във войната. Тази тема коментираха в студиото на „Здравей, България” бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов и Велизар Шаламанов, който е бивш военен министър.

Зеленски: Украйна си е върнала територия от над 6 000 кв. км

„Това, което е най-важно във военните действия, е кой държи инициативата. Очевидно Украйна вече е поела инициативата и то в изненада на това, което очакваха руските сили”, каза Шаламанов. По думите му руската армия няма капацитета на украинците да води тактически бойни действия и затова прибягва до удари по гражданска инфраструктура. Това, според бившия министър на отбраната, е много рисково, защото реакторите на АЕЦ „Запорожие” се охлаждат посредством обекти за външно електроснабдяване. Според доц. Шаламанов вече е станало ясно, че стратегическите цели на Русия са абсолютно невъзможни. „Явно Украйна разполага с много добро разузнаване и много добре избира целите, които атакува. Има много добро контраразузнаване”, каза още той.

„Путин, без стратегически резерви, при нарастващите способности на въоръжените сили на Украйна, не може да спечели тази война”, категоричен е ген. Атанас Запрянов.

Проф. Дмитрий Миколенко е преподавател в университета в Харков. Той разказа в ефира на NOVA, че заради подновения обстрел в града има проблеми с електрозахранването и водоподаването.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.