33-годишният пиян шофьор, предизвикал трагедията, загина на място

10 дни след тежката катастрофа в Панчарево животът на шестимата пострадали тийнейджъри вече е вън от опасност.  33-годишен пиян шофьор предизвика сблъсъка. Той загина на място, а по-късно издъхна и 16-годишно момиче от друг автомобил. След седмица на безсъние и серия операции, лекарите от три болници в София успяха да се преборят за живота на децата.

Минути след тежката катастрофа, д-р Маринов и колегите му на дежурство посрещат 18-годишният Александър в ИСУЛ. Тогава момчето е с реална опасност за живота.

„Той дойде с по-ниска функционална сатурация и се изискваше кислородотерапия. Беше с белодробна контузия и черепно-мозъчна травма”, спомня си д-р Цветомир Маринов, реаниматор, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

Прокуратурата с подробности за тежката катастрофа в Панчарево

След няколко дни престой в реанимацията, на лекарите се налага да му направят четири операции наведнъж. Усилията продължават над 12 часа.  „Напрактика е една операция, обаче на 4 отделни области с една анестезия, поетапно всяко от счупванията и всяка от увредите, по-точно, беше възстановена”, твърди Радоил Симеонов, ортопед, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Александър вече е добре. Ще се възстанови напълно след месеци, но днес беше изписан от болницата и се прибра вкъщи.  „Не мога да кажа, че ние сме направили нещо свръхестествено, просто си свършихме работата”, посочва д-р Цветомир Маринов, реаниматор, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Как се стигна до тежката катастрофа с един загинал и осем ранени (ОБЗОР)

Както трябва са свършили работата си и в Окръжна болница „Света Анна”. Така - двете момичета, на 14 и на 18 години, които дни наред бяха с опасност за живота там, вече са много по-добре.

„Това са един добре организиран екип, с който вече от години работя. Анестезиолози, реаниматори, коремни хирурзи, неврохирурзи, ортопеди и травматолози”, заяви д-р Евгени Нешев, ортопед, Клиника по ортопедия и травматология.

14-годишното дете днес е претърпяло поредната операция. „Моят екип се справи блестящо. Както винаги. Операцията мина очаквано сложно, мина с очакван положителен резултат”, категоричен е доц. Константин Димов, Клиника по лицево-челюстна хирургия

29-годишната жена, която пътуваше в автомобила с мъжа, предизвикал катастрофата, все още се бори за живота си в „Пирогов”.

8 тийнейджъри са сред ранените при катастрофата край София, разследват причините (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.