Това обяви Деница Златева

„Булгаргаз” обявява търгове за доставка на втечнен газ за ноември и декември. Това обяви на брифинг изпълнителният директор на дружеството Деница Златева. По думите й тази мярка е продължение на усилията на служебния кабинет да осигури диверсификация на източниците. Държавният газов доставчик ще приема оферти за месеците ноември и декември, както и за цялата 2023 година.

„Водим интензивни преговори за осигуряване на регазификация за ноември и декември”, обяви още Златева. Тя допълни, че „Булгаргаз” води паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 година. Страната ни стартира и търгове за дългосрочни доставки на газ за периода 2024-2034 г.

От “Булгаргаз” определиха като стратегическо, решението да има търг за 10 годишни доставки на втечнен газ. 

“Оценката и избора на доставчици ще се случи през месец март 2023 година. За този търг има предварително запазен капацитет на строящия се терминал в Александруполис”, обясни Златева. Това е капацитет от 10 милиона и 600 хиляди мегаватчаса за целия период.

Златева поясни още защо дългосрочните преговори стартират сега. „Защото този търг, за разлика от краткосрочния и средносрочния, ще премине през няколко етапа и ще обхване период от 6 месеца. Т.е. оценката и изборът на доставчици ще се случи през месец март 2023 г.”.

Министърът на енергетиката Росен Христов увери, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон. Идеалният вариант бил доставките да бъдат гарантирани до края на 2023 г. „Ние вратата на никого не затваряме.  

Служебната власт не е отписала опцията за доставки на синьо гориво и от Русия.  “Преговорите с Газпром продължават. Те са водени от “Булгаргаз”. За момента нямаме никакво развитие”, каза Росен Христов.

Енергийният министър обясни, че се подготвя и търг за доставка на тръбен газ. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.