Допитванията бяха остро осъдени от Запада

Четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили провеждат референдуми за присъединяване към Русия. Допитванията ще продължат до 27 септември. С набързо отпечатани бюлетини и агитационни материали  проруските власти в четирите окупирани украински области  Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, правят всичко по силите им, за да проведат допитвания за присъединяване към Русия. Никой не се и съмнява в изхода от вота и в това, че положителният отговор ще спечели. За Кремъл друг вариант няма.

ЕС: Мобилизацията и референдумите в Украйна показват отчаянието на Путин

Само в последния ден обаче ще се гласува в предвидените за това секции. Дотогава, мобилни екипи с официални служители ще обикалят от врата на врата с избирателни урни. Не е ясно как точно ще протече гласуването в окупирани от руснаците територии и зони на военни действия. Още повече, че голяма част от живеещите в четирите украински области са били разселени. Русия контролира по-голямата част от Луганск и Херсон, около 80% от Запорожие и само 60% от Донецк. Във видеообръщение президентът Зеленски нарече референдумите фарс и благодари за подкрепата на всички европейци от Исландия до Румъния.

"Кръгът на тези, които ни подкрепят сега не се ограничава само до нашите традиционни партньори и тези, които открито подкрепиха страната ни след 24 февруари. Сега почти всички ни подкрепят, това е реакцията на новите руски действия. И особено на фарса с провеждането на псевдореферендуми в окупираните територии, което напомня какво се случи през 2014 в Крим и Донбас", подчерта украинския президент.

Решението за референдумите идва, след като Киев започна контраофанзива и си върна значителни територии. Вече седем месеца Русия води война в Украйна война, която уби хиляди, разсели милиони и нанесе щети на световната икономика.

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

Този ход на Кремъл се осъжда категорично от Запада като нелегитимен и водещ към незаконно анексиране. Според анализатори, това може рязко да ескалира войната.  Резултатите се смятат за предрешени в полза на анексирането, а Украйна и нейните съюзници вече дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите. Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представялват около 15% от територията на Украйна.

Темата за референдумите отново беше остро осъдена от ООН. 

 

 

"Дълбоко съм обезпокоен от съобщенията за планове за организиране на така наречените референдуми в райони на Украйна, които в момента не са под контрола на правителството. Всяко анексиране на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или използване на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право. Хиляди украински цивилни, включително стотици деца, бяха убити или ранени, най-вече от руски бомбардировки на градски райони. Всеки ден средно пет деца са убити или ранени. Ситуацията само ще се влоши с наближаването на зимата и намаляването на доставките на газ и електричество", подчерта генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. 

"Това, което е поразително, е забележителното единство между държавите-членки, когато става въпрос за войната на Русия срещу Украйна. Дори редица нации, които поддържат близки връзки с Москва, заявиха публично, че имат сериозни въпроси и опасения относно продължаващата инвазия на президента Путин", категоричен беше и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. 

Турция, която се опитва да балансира между Запада и Русия, също осъди нелегитимните референдуми и предупреди, че те няма да бъдат признати.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.