Путин може да падне от власт само, ако руското население се обърне срещу него, подчертаха коментаторите в студиото на "Здравей, България"

Целта на мобилизацията в Русия е да се засили контролът над вече завзетите украински територии. Такъв анализ направиха в студиото на „Здравей, България” журналистът от вестник ”Сега” Светослав Терзиев, главният редактор на OFFNews Владимир Йончев  и  политологът и съпредседател на Атлантическия съвет Момчил Дойчев. Според тях, президентът Владимир Путин може да падне от власт само, ако руското население се обърне срещу него.

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

„Тази мобилизация е път към ескалация към войната”, подчерта Светослав Терзиев.

„Следващото ниво е доколко тези резервисти ще могат да бъдат събрани и да бъдат обучени, за да бъдат хвърлени като пушечно месо на фронта в Украйна. Очевидно начинът за водене на война е показал на управляващата руска олигархия, че очевидно войната се губи. Украйна взе стратегическата инициатива и решението е, тъй като украинските сили са на границата с така наречените народни републики – да се вкара още пушечно месо, което се набира сред по-бедните слоеве и етническите малцинства. Това обаче едва ли ще обърне хода на войната”, категоричен е Момчил Дойчев.

Според Владимир Йончев  в момента се навлиза в много кървава фаза от войната в Украйна. „С тази мобилизация, ако тези резервисти бъдат хвърлени на фронта, цифрата на жертвите от около 100 хиляди ще нарасне на няколкостотин хиляди”.

По думите на Терзиев Путин ще падне, когато руснаците поискат това. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.