Сътрудникът по въпроси на сигурността Руслан Трад разкри, че над 60 страници имитират легитимни медии

Компанията Meta е разбила руска пропагандна мрежа насочена към Европа. В доклад, получен от социалната мрежа, се говори за мащабна организация от страна на Русия. 

Според Руслан Трад, журналист и сътрудник по въпроси на сигурността, става дума за шест страници във Фейсбук, които закупуват реклами за популяризиране на публикации за енергийната криза в Германия и призовават за премахване на санкциите върху руския газ. "Мрежата се състои 1633 акаунта, 703 страници, 29 профила в Инстаграм и една група във Фейсбук. Те насърчават интересите на Кремъл. Отнася се не само за Германия, но и за Франция, Великобритания, Италия. Профилите и страниците части от мрежа са общо над 4000. Съобщенията гласят да не се пращат оръжия за Украйна", разкри Трад. 

За поведението на депутатите и информационната пропаганда

По думите му над 60 страници имитират легитимни медии. "Например "Билд", "Анса", "Гардиън", "Шпигел". Те споделят до 4 публикации, които са платени и набират голяма популярност. Дадени са 105 000 долара за кампанията. Страниците са създадени бързо, идеята е да се покрие по-голям набор потребители във Фейсбук, които са на същото мнение", разясни той.

Трад сподели, че степента на манипулация на Балканите е 1/3 от населението. "Регионът е много важна част от стратегията на Русия", уверен е Трад. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.