Това прогнозира Цветанка Андреева

Избирателната активност означава фалит на политическата система. Хората нямат желание да участват в тази игра. Българите са разочаровани от ПП, те не материализираха очакванията. Вероятно Борисов ще бъде кандидат-премиер. Ръстът на "Възраждане" пък се обяснява с различната гледна точка към конфликта в Украйна и стремеж за неутралитет. Това каза политологът Слави Василев в коментар на резултатите от вота в ефира на "Твоят ден". 

По думите му Костадинов няма да влезе в договорка с другите партии, защото вероятността да не се състави правителство е голяма, а така "Възраждане" ще бележи ръст.

"Вероятността да се състави правителство с мандат на ГЕРБ е много малка. Наследството на ПП е катастрофално. Любопитно ми е какво ще направят с втория мандат - може би веднага ще го върнат. Предполагам, че президентът няма да даде третия мандат на ДПС", посочи той.

Експерт: Време е президентът даде третия мандат на друг, различен от БСП

Според политолога Цветанка Андреева не може да се говори за победа при ниската избирателна активност. "Основната опозиционна партия печели изборите, бившите управляващи минават в опозиция. Има силно евроатлантическо присъствие. "Възраждане" не можа да получи легитимност да оспори принадлежността ни към западните структури. Може да се създаде стратегическо мнозинство или ситуативна сглобка", сподели тя. И допълни, че Костадинов е оспорил ориентацията и идентичността на обществото.

"Трупа се протестен вот в негласуващите, които ще образуват политически взрив, но той няма да отиде при "Възраждане". Ако ПП ни доведат до нови избори, като се превърнат в причината да не се състави правителство, това ще е политическата им смърт", прогнозира тя.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.