Това заяви Спас Иванов в "Здравей, България"

Темата за киберсигурността на България отново стана на дневен ред. Причината – хакерска атака, която опита да срине редица уеб сайтове у нас. За щастие, теч на лични данни не беше отчетен. Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов уточни, че вече са ясни имената на руския хакер, който стои зад атаката. Страната ни ще поиска от Русия неговата екстрадиция.

Руски хакери опитаха да свалят сайтовете на няколко институции у нас (ОБЗОР)

„По-скоро става въпрос за единични акции, отколкото за атака на държавно ниво. Смятам, че ако Русия заповяда атака с възможностите на киберармията, която има, щяхме да го усетим доста по-болезнено”, категоричен е специалистът по киберсигурност Спас Иванов. По думите му „ако това е официална поръчка от страна на руските власти, стигането до един извършител толкова бързо и лесно би било напълно невъзможно”. „Ако предположим, че сме стигнали до правилния човек, то по всяка вероятност не е поръчка”, категоричен е Иванов. Той нарече информацията, че това е официална атака от руска страна, зад която стои един-единствен извършител, „меко казано несериозна”.

Установиха хакера, атакувал български сайтове

„Аз бих го приел по-скоро като предупреждение”, уточни експертът. Според него, ако искаш да блокираш дейността на институции, не атакуваш през уикенда, а в работен ден. Бяха ударени сайтовете на банки, медии, министерства и други институции, каза още Спас Иванов. „Със сигурност и Банка ДСК сред атакуваните, поне така твърди Килнет в Telegram”, допълни експертът.

От Банка ДСК изпратиха официално опровержение на тезата, че са били хакнати. Публикуваме без редакторска намеса:

Във връзка с твърдение на специалист по киберсигурност по време на интервю, излъчено в сутрешния блок „Здравей, България“ но Нова телевизия, бихме искали да подчертаем:

Твърдението, че сайтът на Банка ДСК е бил хакнат е невярно. В събота вечерта е имало опит уебсайтът на банката да стане недостъпен. Атаката е засечена от Оперативния център за сигурност на Банка ДСК и предотвратена от системите за сигурност. Опитът е неуспешен и не е причинил прекъсвания на услугите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.