Компания от Аризона предлага "безсмъртие"

Времето и смъртта са „на пауза” за хората, поставени в криокамерите на Фондацията за удължаване на живота Alcor  -  компания от Аризона, която специализира в областта на криоконсервацията.  „Имаме 199 пациенти и почти 100 домашни любимци, за които се грижим. Важно е да отбележим, че всички те са клинично мъртви. Телата им са криоконсервирани”, уточнява бившият изпълнителен директор Макс Мор.

Целта е пациентите, както ги наричат в  Alcor, да бъдат съживени в бъдеще, когато технологиите ще са достатъчно напреднали и ще има лечение за болестите им.

Продават на търг един от най-големите жълти диаманти в света (ВИДЕО)

Мор обясни и процедурата по криоконсервация. „След като човек е обявен за клинично мъртъв, тялото му се премества във вана с лед и му се поставя апарат за изкуствено дишане. След това се преливат химикали, които предотвратяват увреждането на клетките и тъканите”.

След това телата се поставят в криокамери, където на практика не се замразяват, а всъщност се превръщат в „стъклени блокове”, които задържат клетките на място. Процедурата се извършва в течен азот при температура от минус 110 градуса по Целзий.

Продадоха най-големия бял диамант, предлаган на търг (СНИМКИ)

„В криокамерите няма никаква биологична или неврологична активност. Това всъщност е и целта – няма значение дали ще си вътре един ден или 100 години. След като излезеш, че си същият човек”, подчертава Мор.

От Alcor обаче са категорични, че няма гаранции дали технологията ще напредне достатъчно, за да може процедурата по съживяване да бъде извършена.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс