Историкът подчерта, че съвременните будители да бъдат чети и познати, наред с тези от миналото

Всеки трябва да развие у себе си и децата си интерес към четенето. Будителството е мисия и кауза на всеки човек, всеки трябва да се пробуди. Основната ни задача трябва да е младите да четат и да се интересуват от българската история и идеите на българското Възраждане. Това каза историкът доц. Тодор Чобанов за "Твоят ден".

България отбелязва Деня на народните будители

По думите му хората трябва да знаят защо Паисий Хилендарски и Климент Охридски са толкова важни. "Празникът е забранен след 9-ти септември и започва да се празнува едва през 90-те години. Той ни запознава с дейците на българското Възраждане и просвета. Будителството е било процес в обществото на осъзнаване кои са важните личности за българската история", сподели той. И отбеляза, че твърде слабо се познава книжовната и журналистическата дейност на Раковски.

"Имаме световно ниво интелектуалци - Георги Господинов, Теодора Димова, Здравка Евтимова. Това са хора, познати по цял свят и издавани многократно в чужбина. Колко български деца се интересуват от тяхното творчество? Нашата мисия е съвременните будители да бъдат чети и познати, наред с тези от миналото", смята доц. Чобанов. 

По повод 1 ноември Столична община поде акция "Четем за свободата".

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.