Служителите на реда бяха пометени от автобус с мигранти

Серия от грешки е довела до смъртта на двамата полицаи от Бургас, които в края на август бяха пометени от автобус с мигранти. Това е заключението от проверката в МВР.

Вътрешният министър Иван Демерджиев отчете, че 16 униформени са допуснали сериозни нарушения, довели до трагичния случай. Посочи още, че двамата загинали не са имали адекватна информация какво точно идва към тях, с каква скорост се движи и че шофьорът не се подчинява на полицейски разпореждания.

Данните от доклада на Инспектората на МВР са предадени на Окръжната прокуратура в Бургас още на 28 октомври. Именно прокуратурата е тази, която трябва да прецени дали има достатъчно информация за извършени престъпления от страна на високопоставените служители.

Смъртта на 31-годишния Йордан Илиев и 43-годишния Атанас Градев, които опитаха да спрат с патрулката си автобус с мигранти, предизвика лавина от проверки. Два месеца по-късно полицията отчете сериозни нарушения на 16 униформени, които са довели до трагедията.

„В доклада се съдържат имената на директора на РДГП-Бургас, началник на ГПУ-Бургас, началник на ГПУ-Малко Търново, заместник-началник на ГПУ-Малко Търново”, каза силовият министър.

Разследването до момента е показало, че трагедията е можело да бъде избегната. Защото двамата каналджии са били задържани ден преди инцидента в Бургас. Впоследствие обаче са освободени.

„След като се освободени, са стигнали до Харманли, взели са втори автобус, върнали са се и са извършили това, което знаем всички”, каза още Демерджиев.

Изводът в доклада - липсата на комуникация между отделните звена е предпоставка за трагичния инцидент. Двамата полицаи не знаели срещу какво се изправят, а информация е подадена едва три минути преди фаталния удар.

„Те са получили информация в последния момент, без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания и без да знаят, че той се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които се опитват да го спрат”, уточни вътрешният министър.

Демерджиев за катастрофата със загинали полицаи в Бургас: 16 служители на МВР са извършили нарушения

Повечето от служители вече са отстранени, а директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция” в Бургас е подал оставка.

„При положение, че има извършени нарушения и са констатирани такива, редно беше да се потърси и дисциплинарна отговорност, както е по Закона на МВР. Редно беше и ръководни служители да бъдат отстранени от работа, докато се извършва проверката. Защото могат да повлияят по някакъв начин”, каза членът на УС на СФСМВР Генади Тенев.

Резултатите от проверката бяха представени на семействата на загиналите, които и този път запазиха мълчание. Техни приятели обаче искат сериозни наказания.

„Искаме имената на тези 16 човека. Те са покровителствали каналджиите и са били част от всичко това. И ние искаме реално те да бъдат показани. Да знаем кои са и да получат истински наказания, а не просто да бъдат отстранени”, е мнението на Катя Касабова - главен редактор на „Флагман.бг”.

Опитите на екипа на NOVA да се свърже с вече бившия началник на „Гранична полиция” в Бургас останаха напразни. 

Днес на Окръжната прокуратура в Бургас са били докладвани случаи, подкрепени с данни, събрани чрез СРС, които касаят действия на гранични полицаи, които са отнемали вещи и пари от нелегални мигранти, преминали турско-българската граница.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.