Властите са силно притеснени

Тазгодишният брой на новородените в Япония е по-нисък от миналогодишния антирекорд. Основният правителствен говорител определи положението като критично, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно обеща цялостни мерки за насърчаване на браковете и раждаемостта.

Между януари и септември са се родили общо 599 636 япончета, което е с 4,9 процента по-малко от миналогодишния брой, което предполага, че 2022 г. може да завърши с нов антирекорд по раждаемост след този миналата година, когато се родиха едва 811 000 бебета, коментира той.

Япония е третата по големина световна икономика, но животът там е много скъп, а същевременно заплатите растат бавно. Засега усилията на държавата да накара хората да имат повече деца не се увенчават с кой знае какъв успех, въпреки възприетите мерки в тази посока като изплащането на целеви субсидии при бременност, раждане и отглеждане на дете. Много от младите японци не се решават да се женят и да имат семейство поради недобри изгледи за професионално развитие, тежкото пътуване ежедневно до работното място и някои особености на корпоративната култура в Япония, които са несъвместими с това и двамата родители да работят.

Раждаемостта в азиатската страна спада неизменно от 1973 г., когато е достигнат връх от около 2,1 милиона новородени. Предвижда се през следващите десетилетия тя да намалее още повече и през 2040 г. да се родят едва 740 000 бебета. От 14 години над 125-милионното население на Япония също намалява непрекъснато и според прогнозите до 2060 г. броят му ще спадне на 86,7 млн. души. Намаляването и застаряването на населението има огромни измерения за икономиката и националната сигурност в момент, когато страната укрепва военния си потенциал, за да противодейства на все по-настъпателните териториални амбиции на Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата седмица специално сформирана от правителството комисия изпрати доклад до премиера Фумио Кишида, в който ниската раждаемост и намаляването на населението са изтъкнати като фактори, които може да отслабят Япония.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА