От КЕВР все пак се надяват да одобрят цена с няколко лева по-малка

Скок на цената на природния газ, която плащаме. След двумесечни намаления „Булгаргаз” предлага на КЕВР по-висока цена. Предложението е за увеличение с 19% спрямо ноември или нова цена от 145,87 лева.

Цената тръгва нагоре заради газовото хранилище в „Чирен”. От КЕВР вече неколкократно обясниха, че за момента не се планира увеличение на цената на парното от 1 януари след като цената падна значително от лятото насам. Въпреки това през отоплителния сезон очакванията са да плащаме по-скъп газ.

Иван Иванов: В Чирен е нагнетен скъп газ, затова цената за декември ще скочи

3 дни преди да бъде утвърдена окончателната цена за декември, от „Булгаргаз” настояват тя да бъде около заявената вече – 145,87 лева. През ноември плащахме 123,01 лева. „Цената на природния газ за септември се запазва на нивата, съобразно внесеното заявление на 10 ноември. Не очакваме значителни изменения”, каза Веселин Синабов от „Булгаргаз”.

От КЕВР все пак се надяват да одобрят цена с няколко лева по-малка. Причината за новия скок е както започналият отоплителен сезон, така и че в 1/3 от микса влиза газът от „Чирен”. Другите 2/3 са газът от Азербайджан и природният газ, който „Булгаргаз” купува чрез търгове.

"От всички сегменти, от които се формира микса на цената на природен газ, цената от „Чирен” е най-висока. В предишни години беше точно обратното. Когато беше нагнетено основното количество природен газ в „Чирен”, съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месец август и септември”, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Експертите обясняват, че проблемът е, че няма как да не се използват скъпите количества от „Чирен”, защото без него необходимото количество газ за месечното потребление не стига. „Всички нужни количества се закупуват или от интерконектора Гърция-България от Азербайджан или на спотов принцип чрез търгове, които обявява „Булгаргаз”, каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той отдава това на по-високите цени на газа, с които се запълваше „Чирен” през лятото. „За разлика от нормалния период преди войната и енергийната криза, когато цената на природния газ е значително по-ниска през лятото, сега през последните месеци наблюдаваме обратната тенденция. Летните месеци с по-високи цени, а зимните - с по-ниски цени в момента”, твърди Владимиров.

КЕВР ще вземе решение на закрито заседание на 1 декември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.