По думите на проф. Диана Ковачева това е единственият начин глобите да бъдат опростени

Омбудсманът на България проф. Диана Ковачева твърди, че единственият начин за опростяване на глобите, натрупани от липса на винетки от жители на Пролеша, е амнистия. Това заяви тя в студиото на „Здравей, България”. Според проф. Ковачева санкциите не могат да бъдат опростени по друг начин, защото, по думите ѝ, на опростяване подлежат само несъбираеми държавни вземания. „За мен само амнистия от Народното събрание – това е”, смята тя. По процедура МС трябвало да се обърне към НС с искане за закон за амнистия, който е еднократен, само за конкретния случай. 

Тя ще предложи в парламента уведомяването за натрупани глоби към тол агенцията да става в рамките на три дни. По думите ѝ това е основният проблем. „Аз правя предложение днес в Народното събрание по повод на сгрешените винетки уведомяването да бъде в рамките на три дни. Това е разумен срок”, заяви Ковачева.

Ще опростят ли глобите за преминаване през камера на тол агенцията край София

Жители на село Пролеша край Божурище натрупаха неплатени глоби за винетки, които ги принудиха да протестират. Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков обясни, че ще се прави юридически анализ на ситуацията. В същото време потърпевшите растат лавинообразно. Оказва се, че с глоби за хиляди левове са се сдобили и жители на освободения от винетки град Божурище. Полина Игнатова и съпругът ѝ живеят в краен кварта на града. Тя разказа, че двамата са натрупали общо над 130 задължения към АПИ.

Жители на Пролеша с глоби за хиляди левове, въпреки че са освободени от винетки

„Истината е, че на 27 февруари на заседанието на Министерския съвет е взето решение Пролеша да бъде част от освободените от винетка, но на следващия ден в Държавен вестник е обнародвано съвсем различно решение, където Пролеша липсва. В Народното събрание също е съобщено, че тези хора са освободени”, подчерта омбудсманът на републиката. Тя нарече глобите „изключително несправедливи”.

По думите на Ковачева отказът на институциите да предоставят новоиздаден документ за самоличност, ако не бъдат платени невръчени глоби, е противоконституционен. Тя допълни, че подготвя жалба, която да внесе в Конституционния съд. Още един абсурд бил, че за да мине колата ни технически преглед, трябвало да имаме валидна винетка.

Отличник с двигателни проблеми може да остане без диплома за средно образование

Омбудсманът коментира и възможността недоволни от резултатите си зрелостници да имат право да се явят повторно на матура. „С матурите от вече няколко години се кандидатства в университетите като приемен изпит. Навремето всяка година човек може да кандидатства, ако не са го приели – да учи и ида изкара по-висока оценка. Матурата залепва за теб завинаги и ти и 10 години да кандидатстваш, ще си все с един и същ резултат. Аз предлагам да имат право децата да се явяват на повишителен поне веднъж”, каза тя. Предложението вече е отправено към депутатите. Диана Ковачева увери, че то ще бъде прието от почти всички парламентарни групи.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.