Омбудсманът предложи да се въведе 3-дневен срок за известяване на нарушителите

Над 160 са вече глобените жители на села край София за пътуване без винетка. Местните започнали да изготвят списък с потърпевшите. А заради абсурдните ситуации с начислени глоби за стотици хиляди, омбудсманът поиска амнистия и законодателни промени.

В ефира на "Здравей, България" Ковачева предложи с промени в закона да се въведе срок, в който ТОЛ управлението да ни уведомява при наложена глоба за липса на винетка. 

Идеята е този срок да е 3 дни от датата на нарушението. Според Диана Ковачева само така може да се избегне повторение на сценария от Божурище и Пролеша, а гражданите да бъдат спокойни, че няма да натрупат глоби за стотици хиляди.  

Жители на Пролеша с глоби за хиляди левове, въпреки че са освободени от винетки

От Националното ТОЛ управление заявиха за NOVA, че в сега действащото законодателство не е предвиден срок, в рамките, на който нарушителите да бъдат известявани за санкционни актове. И добавиха, че, ако все пак такъв се въведе, то той следва да бъде по-дълъг от три дни. 

Сред глобените недоумение защо не са били уведомени по-рано за натрупаните задължения.

От Националното ТОЛ управление отговориха, че по закон срок за известяване на нарушителите – няма. 

Ще опростят ли глобите за преминаване през камера на тол агенцията край София

„Практиката е в момента, в който се издаде санкционният акт, същият да бъде изпратен на адреса му по пощата или да бъде връчен. За да бъде уведомен даден ползвател, по някакъв начин трябва да разполагаме с негови координати, за съжаление ние не разполагаме с тази информация", обясни експертът Георги Балабанов. 

Затова и омбудсманът ще предложи в парламента уведомяването за натрупани глоби да става в рамките на три дни. 

Омбудсманът за скандала с винетките: НС да приеме закон за амнистия

„Ако бяха уведомени хората в рамките на три дни, те щяха веднага да разберат и да се разминат с едни 70 лева компенсаторна такса“, каза Диана Ковачева.

„Поради големия брой нарушения ежедневно, които имаме, този 3-дневен срок на мен лично ми се вижда малко кратък, за да може да се справим. Представям си, че един срок в рамките на две седмици би бил по-оптимален“, посочи Балабанов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.