Сигналът е свързан с ГКПП „Капитан Андреево”

"Продължаваме промяната" внася сигнал в ДАНС за защита на интересите на Агенцията по храните. От партията посочват, че е възможно престъпно деяние срещу националната сигурност на България. Допълват, че сигналът е свързан с „установени бездействия, които възпрепятстват Агенцията от защита на интересите ѝ във връзка с граничния контрол на пункта „Капитан Андреево".

„Всички вече знаем, че България е на път да получи пореден отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. Българите все още няма да можем да пътуваме без паспорт, както останалите европейци. Въпреки че нашите служби и администрации са положили много усилия през последните години и технически страната ни е готова. Но на нас ни се каза от партньорите в Нидерландия, че България има сериозен проблем с корупцията и с прилагането на закона и правовата държава по принцип. Правителството „Петков” започна мащабни реформи, за да възвърнем доверието както в българските граждани, така и в нашите партньори в ЕС. Акцията на ГКПП „Капитан Андреево” беше основополагаща, за да може европартньорите ни да видят,че една от най-големите сухопътни граници в Европа може отново да е сигурна”. Това заяви Даниел Лорер от ПП.

По думите му обаче БАБХ изглежда саботира акцията, подета от кабинета „Петков”. „Сигналът, който ще внесем, касае бездействието на тази институция по отношение на мерките, които взехме, за да не се повтаря ситуацията там”, подчерта Лорер.

 

 

„Сигналът към ДАНС е 4 страници. С приложенията е 25-30 страници. Той материализира нашите притеснения, че със своите действия или бездействия сегашното ръководство на БАБХ застрашава националната сигурност на България и компрометират държавния интерес”, заяви от своя страна Иван Христанов.

Той посочи, че заради неплатена такса от 70 лева е загубено важно дело и държавният интерес не е защитен. „Забелязваме, че системно ръководството на БАБХ не  изпраща представители на Правна дирекция да защитават интересите на държавата при съдебни заседания”, допълни той.

"Към настоящия момент БАБХ и дружеството “Евролаб 2011” водят дело за сключения договор за наем на помещения на граничния пункт. Предходното ръководство на БАБХ с изпълнителен директор проф. Христо Даскалов установи, че търгът за сградите е проведен незаконно и че договорът за наем с частната фирма е нищожен. За да защити обществения интерес, по-рано тази година проф. Даскалов издава поредица от заповеди, насочени към законово уреждане на въпроса, се казва в разпространено до медиите съобщение на пресцентъра на ПП.

"Заповедите са обжалвани от частното дружество “Евролаб 2011”. Прави впечатление, че след отстраняването на проф. Даскалов в началото на октомври и назначаването на Христо Вълчанов за изпълнителен директор на БАБХ, агенцията е загубила всякакъв интерес да защитава държавните интереси. БАБХ не изпраща свои представители в насрочените заседания по редица дела, включително за товаро-разтоварната дейност на граничния пункт и за транспортирането на лабораторните проби. След 10 октомври, без мотиви са отстранени дългогодишни служители от дирекция Правна към БАБХ, които преди това добросъвестно са изпълнявали своите задължения по казусите, свързани с държавните интереси на „Капитан Андреево“. 
Пълно недоумение буди поведението на ръководството на БАБХ по делото, свързано с определянето на наемател на сградите на “Капитан Андреево”. Новият изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов, назначен от служебното правителство, не е изпълнил законовото изискване да внесе държавна такса от 70 лева към датата на подаване на касационната жалба. В резултат на това БАБХ губи възможност да обжалва, решението на съда е в полза „Евролаб 2011“ и във вреда на държавната агенция и обществения интерес. 
Припомняме, че Христо Вълчанов изпълняваше длъжността директор на БАБХ и към края на 2021 година. Именно той дава ход на процедурата за отдаване под наем на имоти публична държавна собственост на „Капитан Андреево“. През декември 2021 г. „Евролаб 2011“ поема контрол над съществена част от сградите."

„Продължаваме промяната“ настоява да се разгледа въпросът дали действията на Христо Вълчанов не са престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. От ПП смятат, че след като губи правото да обжалва, БАБХ създава риск на стратегически обект от значение за националната сигурност да се извършва дейност от лице, за което има основателни опасения, че вреди на няколко стопански отрасъла и носи репутационни щети за България. Последните имат особено тежки последици, особено в контекста на опитите на страната да стане част от Шенгенското пространство, добавят от партията.

"Преди няколко месеца по отношение на казуса на ГКПП “Капитан Андреево” зам.-министърът на земеделието от кабинета „Петков“ Иван Христанов подаде подробни сигнали до Софийска градска прокуратура и ГДБОП, а в работата по случая съществена част от действията на държавата са обсъждани по официален ред със служители на ДАНС. Няма данни за извършени действия по подадените сигнали", се казва още в съобщението.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.