Проф. Румен Кънчев и Велизар Шаламанов коментираха темата в „Здравей, България"

Зад отказа на Нидерландия да пусне България в Шенген прозира политическо недоверие. Около това мнение се обединиха експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев и бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на „Здравей, България“. По думите им нидерландското „не“ е съгласувано и с други държави. Затова, според специалистите, дипломатите на двете страни е трябвало да седнат на една маса още преди месеци, за да обсъдят спорните въпроси.  

Според Шаламанов основният проблем е, че ръководителите на България не разбират Запада.

„Все още на мнозинството българи им е трудно да кажат „Ние сме НАТО, ние сме ЕС”. България е част от тези два съюза на Запада от доста години, но все още има сериозни антизападни настроения, неразбиране какво е то Запад, НАТО, ЕС и как се взимат политически решения в една общност от либерални демокрации. Това най-видно личи от изказванията, включително на президента, говорейки за цинизъм на министър председателя на Нидерландия, което всъщност е цинизъм от страна на нашия президент. България тръгна напред с цивилизационния избор през 1996-1997 г. Изгубихме много време. Вместо да консолидираме този избор, в момента говорим за Запада като за „те””, обясни той. Шаламанов смята, че този конфликт  може да доведе до проблем и с влизането ни в еврозоната.

Темата „Шенген” сблъска Борисов и Петков (ОБЗОР)

По думите на Кънчев правителството на Нидерландия е консултирало позицията си с други държави.

„Битува мнението, че позицията на Нидерландия се базира на някакви технически критерии. Пусна се много смешна приказка, че можело да се влезе през границата с 50 евро. Главният прокурор пък каза, че иска доказателства за тези пари. Категоричен съм, че нидерландското правителство не е само. То е консултирало тази позиция с други страни. Виждаме в какво състояние е границата ни, смешно е в центъра на София да се гонят бежанци. На нас ни нямат политическо доверие и във всички наши действия се вижда, че не може да ни имат такова”, поясни той.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook