"Третият мандат ще създаде условия да се говори за задкулисни договорки", смята кандидатът за министър-председател

Кандидатът за министър-председател с мандат на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски очаква пълна подкрепа от всички политически сили. Това заяви самият той след срещата си с президента Румен Радев, в която представи структурата и състава на проектокабинета. 

“Част от тези лица може би няма да бъдат познати на широката общественост. Причината е, че това са хора, които са професионалисти в своите области. Всички те са минавали през различни стъпала и са били на високи управленски нива, така че имат значителен опит. Всички са без ярка политическа окраска и без ярка партийна принадлежност. Това са едни наистина работещи експерти, които, ако имат възможност да заработят заедно, ще изведат България от кризата. Всички имена съм ги избрал независимо и по съвест”, заяви след срещата проф. Габровски. 

Габровски представи проектокабинета, вижте кои са кандидат-министрите

Той бе категоричен: “Няма време! Тук не става дума за абстрактна криза. По редица изключително важни въпроси за държавата решения трябва да се вземат в следващите месеци. Влезем ли в каскада от нови предсрочни избори, със сигурност ще загубим. Ако изпуснем този срок, голяма част от проблемите няма да може да се решават за дълъг период от време. Ще изгубим достъп до средства, ще претърпим изключителни репутационни щети. Време е да се обединим около работещи и ясни концепции. 

По думите му има 7 точки, около които партиите могат да се обединят. “Само една политическа сила има нещо против”, каза Габровски, но не назова коя.

Биографиите на номинираните за министри с първия мандат

“Тези точки са добре приети от всяка една формация. Те са от значение за избирателите на политическите сили, те са добри за хората, които не са се явили да гласуват на избори. Очаквам пълна подкрепа от всички”, допълни кандидат-премиерът. 

Той отказа да даде срок на своя проектокабинет. И бе категоричен, че ако не бъде съставено правителство с първия мандат, страната ни ще влезе в нова поредица от избори следващата година.

“За мен третият мандат не е опция. За него остават съществени неясноти - на кого ще бъде връчен и как. Той ще създаде условия да се говори за задкулисни договорки. Потенциалният старт на правителство с третия мандат може да бъде обременено от неща, с които аз не искам името ми да се свързва”, заяви той. 

“Гарантираме нашата пълна подкрепа в пленарна зала. Той имаше пълната ни подкрепа да прави своя свободен избор на професионалисти. ГЕРБ направи своя избор да постави интереса на държавата над партийния. Народното събрание традиционно е арена на сблъсък. Хората искат консенсус, искат да свършим работа”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.