"Булгаргаз" подписа споразумение с Турция за достъп до терминалите за втечнен газ

България подписа споразумение за достъп до терминалите и газовата мрежа на Турция. Подписи под договора поставиха представители на „Булгаргаз”  и на  турската държавна енергийна кампания „Боташ". Постигнатото споразумение е за 13 години. 

По тази връзка страната ни ще може да получава 1,5 млрд. кубични метра газ годишно. Остава неясна цената, която България ще плаща на Турция за достъпа до нейната газопреносна мрежа.

След подписването на споразумението премиерът Гълъб Донев и президентът Румен Радев също проведоха срещи с министъра на енергетиката на Турция.

"Днес е исторически момент. С подписването на споразумението с "Боташ" получаваме достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. Благодарение на него осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме където ни е най-удобно. Този договор бе договорен буквално на Коледа и се подписва в първия работен ден на Нова година, така че е едно голямо начало. Това дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката и е само първата крачка към едно мащабно партньорство". Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след подписване на документа между двете страни.

По думите му през изминалата година страната ни е имала сериозни проблеми с доставките заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала в Ревитуса, но сега съвместно се намира решение на този проблем. "Това споразумение е от европейско значение, не просто от регионално", каза още Христов.

„Булгаргаз” подписа газово споразумение с Турция в МС

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез изрази надежда Новата година да е още по-добра за двустранните отношения на България и Турция. "Въпросите, обсъдени в Истанбул между държавните глави на двете страни, за по-малко от месец се превърнаха в конкретни стъпки и това е повод за задоволство. Този протокол ще развие сътрудничеството между двете страни, той е важен за подсигуряване на доставките. Срокът на това споразумение е 13 години, а 1,5 млрд. кубични метра газ ще бъде трансферирани. В Турция има 7 различни линии и терминали за LNG", посочи той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.