За текущи ремонти, с елементи на основен, също са открити процедурни нарушения

Незаконното строителство с пари от държавната хазна е за стотици милиони лева. Това отчете регионалният министър Иван Шишков след назначени проверки. Става въпрос за инфраструктурни проекти, които са осъществявани в последните години, и които имат проблеми със строителните книжа.

Според служебното правителство даването на пари за незаконно строителство е основно в три направления – строежът на магистрала „Хемус”, пътна поддръжка и ремонт на язовири. Тези проекти са на стойност за над 1 млрд. лева. Само по участъците 4 и 5 на „Хемус” е извършено строителство на съоръжения, без издадени разрешителни, на стойност 212 млн. лв.

От Регионалното министерство отчитат, че строежите с липсващи документи са се случвали през последните няколко години. Проверката на документацията на редица обекти ще продължи.

„Това е само, може би, констатираното към този момент незаконно строителство. То, разбира се, може да набъбне много повече. Каквото и лошо да е направено, по-добре да не го развалим, по-добре е да го ползваме, след като предварително го проверим”, обясни Шишков.


За да се случи това, министърът очаква от депутатите законови промени. Предложението му е всичко построено до момента да бъде узаконено чрез търпимост. „Да можем наистина това незаконно строителство и там, където са похарчени огромните пари на държавата, да бъде регламентирано”, допълни той.

Въпреки че в Регионалното министерство знаели за наследените документални проблеми, работата по много започнати проекти не е спирана.

„Съвсем логично е всичко, което беше възлагано и започнало строителството, по което са извършени строителства по старите възлагания, нямаше как да го спрем. Нали си представяте, че нямаше как да спрем ремонта на „Тракия” в средата на лятото”, уточни Шишков.

ГЕРБ разпознаха себе си в данните, изнесени от Шишков. Предшественикът му на поста Николай Нанков публикува Facebook пост, в който обвинява настоящия министър, че търси популярност, за да прокара лобистки текстове за търпимостта при незаконно строителство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.