България върна посланика ни Ангел Ангелов обратно в РСМ

Да не се допуска ескалация на напрежение по повод отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев в Скопие. Този апел отправи президентът на България Петър Стоянов дни преди честванията. Към апела се присъединяват внучката на полковник Борис Дрангов – Райна, внучката на войводата Тодор Александров – Евелина и много други общественици. В понеделник, заради празника в Скопие се срещнаха двамата вътрешни министри и обещаха да няма ескалации. А междувременно България върна посланика ни Ангел Ангелов обратно в Северна Македония. Той беше изтеглен за консултации в София.

„Побоят на един млад мъж в РСМ, затова че се е определил като българин, е възмутително деяние и гражданите и властите на България реагираха абсолютно адекватно. Но това не може да бъде повод за сблъсъци от двете страни на границата. Това би било кощунство с паметта на Гоце Делчев. Колко пъти местихме костите, мощите на Гоце Делчев? Да ги оставим в покой. Патриотизмът предполага силни емоции, но истинският изисква хладнокръвие, разум, интелигентност и отговорност за бъдещето на България”, заяви Петър Стоянов, президент на България (1997-2002 г.).

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.