Бургаска фирма вдигна драстично цените на картите

Жители на Несебър излязоха на протест, заради високи цени на ученическите карти за междуградски транспорт.

След решението на правителството да направи намаленията за учениците още по-големи, родителите останали изненадани, когато на касите на фирмата - превозвач вместо 86 лева им поискали 145 лева. Изчисляват, че при тази цена месечната карта за пътуване по линията Несебър - Бургас е по-скъпа, отколкото, ако всеки ден се купува двупосочен билет.

До 1 февруари месечната карта за ученици до Бургас струвала 86 лева. Ден по-късно обаче цената е почти двойна.

Ценоразписът първо изчезнал от страницата на фирмата превозвач, а след това се появил с нови тарифи, разказват родителите.

Подобна изненада очаквала и родителите на деца, които пътуват по друга линия със същия превозвач.

Анелия Господинова казва, че картата вече не 72 лв., а 121 лв.

От фирмата превозвач обясниха по-високите цени с начина, по който формират основната тарифа и отстъпката за учениците. Увериха, че ще изпратят запитване до министъра на транспорта дали правилно са изчислили намалението

Таня Бойчева, управител DS BUS-Несебър, заяви: „Ако не сме тълкували правилно постановлението ще им бъдат възстановени своевременно сумите.“

Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка по случая с новите, по-високи цени на ученическите карти в бургаско. От транспортното министерство припомнят, че отпуснатите държавни субсидии за транспорт трябва да подпомогнат хората, а не фирмите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.