Риши Сунак започна пренареждане на членовете на своето правителство, малко след като отбеляза 100-ия си ден на поста

Британският министър-председател обяви създаването на 4 нови министерства, включително министерство на енергийната сигурност.

Риши Сунак започна пренареждане на членовете на своето правителство, малко след като отбеляза 100-ия си ден на поста.

Очаква се лидерът на консерваторите Сунак да предприеме стъпки към обещанието си да стимулира икономиката и да обърне съдбата на партията си преди изборите, които вероятно ще се проведат през следващата година.

Моментът на тази рокада изненада някои от членовете на партията му, но след като уволни председателя на партията си заради данъчните му дела и след като продължава разследването на обвиненията в тормоз срещу вицепремиера Доминик Рааб, няколко депутати заявиха, че премиерът Сунак може би се възползва от шанса да сложи отпечатък върху правителството си.

Риши Сунак уволни председателя на Консервативната партия

Премиерът назначи министъра на търговията ветеранът Грег Хандс за нов председател на партията, повече от седмица след като предшественикът му беше уволнен заради скандал, свързан с данъчните му дела, предаде „Дейли мейл“.

Сунак също така започна драматично преструктуриране на Уайтхол, като бизнес департаментът на Грант Шапс беше обединен с търговския департамент и начело застана Кеми Баденоч. Шапс ще бъде преместен в нов департамент "Енергийна сигурност".

Ще бъде създадено ново министерство на науката, иновациите и технологиите, включващо отговорности по цифровите въпроси, които в момента се поемат от Министерството на културата. То ще бъде оглавено от Мишел Донелан.

Заедно с Хендс към кабинета се присъединява и Луси Фрейзър, която заема старото място на Донелан в областта на културата.

Британският премиер: Стачките на здравните служители са ужасяващи за пациентите (ВИДЕО)

Не се очаква реорганизацията да засегне бъдещето на вицепремиера Доминик Рааб, който е изправен пред разследване по повод твърдения за тормоз.

Новият департамент за енергийна сигурност и нулево потребление ще бъде натоварен със задачата да осигури дългосрочните енергийни доставки за Обединеното кралство, както и да "намали сметките и да намали инфлацията наполовина".

Министерството на бизнеса и търговията ще "подкрепя растежа, като подпомага британския бизнес в страната и чужбина, насърчава инвестициите и се бори за свободната търговия".

Новосъздаденото министерство на културата, медиите и спорта "ще признае значението на тези отрасли за икономиката и ще се основава на позицията на Обединеното кралство като световен лидер в областта на творческите изкуства".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС