Разследване на данъчните дела на Захауи установи "сериозно нарушение" на министерските правила

Британският премиер Риши Сунак уволни днес председателя на Консервативната партия Надим Захауи, след като разследване на данъчните дела на Захауи установи "сериозно нарушение" на министерските правила, съобщи правителството.

"В резултат на това Ви информирам за решението си да Ви отстраня от поста Ви в правителството на Негово величество", написа Сунак в публично оповестено писмо до своя съюзник от иракски произход след скандал, който постави под съмнение собствената преценка на премиера и неговите обещания за почтеност.

Правителството публикува и доклада от разследването на новоназначения независим съветник по етиката на Сунак, Лори Магнус.

Пътни полицаи глобиха британския премиер

Магнус не се притесни от констатацията, че Захауи на практика е излъгал няколко лидери на Консервативната партия, когато е бил обект на разследване от страна на данъчните власти на Обединеното кралство, което е довело до това политикът да плати глоба за забавено плащане на стойност 5 млн. паунда (6,2 млн. долара).

Захауи даде различни обяснения по случая и първоначално се опита да заглуши журналистите и данъчния консултант със заплахи за съдебни дела за клевета.

Решението на Сунак да уволни Захауи, вместо да го прикани да подаде оставка, за да запази имиджа си, подчерта сериозния политически залог в момент, когато милиони британци изпитват затруднения да плащат сметките си.

Сунак назначи Захауи за председател на Консервативната партия и министър без портфейл, когато влезе през октомври на Даунинг стрийт 10 с обещанието да осигури "почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво".

Преди това Захауи е бил в кабинета и при Лиз Тръс, и при Борис Джонсън, който го назначи за канцлер на хазната, отговарящ за данъчната агенция на Обединеното кралство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БГНЕС