Цанко Бачийски увери, че няма проблем с горивото за АЕЦ „Козлодуй”

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски призова да се подхожда изключително внимателно към прилагането на евентуални европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Той посочи, че подобни мерки може да се отразят на процесите по издаване на лицензите за удължаване на работата на централата, която се планира да работи още 30 години. Освен това евентуални санкции ще засегнат износа на отработено ядрено гориво, съобщи БНР.

БСП и "Възраждане" сезират КС за АЕЦ "Козлодуй"

„Като регулатор ние внимателно следим този процес и коментираме с АЕЦ „Козлодуй” какви възможности има за смекчаване на евентуални такива неща, които може да се случат”, каза още Бачийски.

От думите му стана ясно още, че проблем с горивото за ясдрената ни централа няма. Тя е обезпечена с руско гориво до 2027 г. за 6-и блок и до април 2024 г. – за 5-и. Ако междувременно алтернативното американско гориво не получи лиценз за 5-и блок, и двата блока могат да продължат да работят с наличното руско гориво.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook