На петгодишния лихвен процент повечето банки базират лихвите по ипотечните кредити

Основният лихвен процент на едногодишните заеми в Китай се запази за втори пореден месец и остана на равнище от 3,65 процентни пункта. Непроменен остава и петгодишният лихвен процент на база от 4,3%. Той е изключително важен, защото повечето банки базират именно на него своите лихви по ипотечните кредити. Това показват данните на Националния междубанков център в Пекин.

Страната беше понижила едногодишната лихва с 5 базисни пункта до 3,65% през август 2022 г. Петгодишната бе намалена с 15 базисни пункта два пъти миналата година - първо през май, а след това и през август.

Причината за тези действия, според местните експерти, се крие в желанието на Пекин да стабилизира растежа и да насърчи развитието на икономиката. Данните за кредитирането през януари показват, че предприятията са по-склонни да набират средства. Така има основа за поддържане на текущия висок интерес, особено в контекста на повишаването на лихвените проценти в САЩ и Европейския съюз.

Месечните данни са референтни за ценова лихва за банките. Основават се на лихвените проценти на операциите на открития пазар на Централната банка, особено лихвения процент по средносрочното кредитиране.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.