По данни на СЗО около 1,7 милиарда души имат алергичен ринит, а 300 милиона са астматици

Алергията е малка „грешка” в една иначе добра имунна система, особено чувствителна към чужди вещества. Най-често резултатът от контакта с тях е течащ нос, сърбящи очи и кожа, обрив или затруднено дишане.

Сред причинителите на алергии са полените, домашните акари, животинските косми. Тялото ни възприема тези дразнители като опасност и задейства различни „лостове”, за да ги прогони, предизвиквайки свръхреакция.

Един от най-лошите алергени в света е дървестният прашец. Имунната система го класифицира като опасен. Тази информация достига до клетка, която вече се е борила с прашеца. Тя изпраща цяла „армия” антитела и се освобождава преносното вещество хистамин, което увеличава кръвоснабдяването.Това предизвиква обрив, сърбеж и кихане.

Как да разберем дали страдаме от алергия или непоносимост към определени храни

По данни на Световната здравна организация около 1,7 милиарда души имат алергичен ринит, а 300 милиона са астматици.

Предразположението към алергии се унаследява. Не малко деца по света страдат от неприятните реакции на организма. Това често се омаловажава, но при дете с нелекувана хрема, например, има 40% риск да изостане в училище.

Изследователи от Мюнхен пък са доказали, че деца, живеещи на село, по-рядко страдат от астма и алергии. Причината е, че те имат по-изразен микробиом. Тези защитни чревни бактерии узряват през първата година от живота и действат като щит. Престоят в обори, например, има положителен ефект върху микробиома.

Учените работят върху средства за превенция, за да защитят и децата, растящи в градовете. Сред идеите в тази посока е разработването на спрей за нос с вещества, идващи от околната среда на фермата, който да повлияе върху имунитета.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.