Линейките остават блокирани

Пример за обърканото здравеопазване у нас. Пациенти на голяма столична болница, сред които и много оперирани, са принудени да спират в най-дясната лента на оживен булевард, ако има място, а така пречат на спешните линейки. Там има паркинг - за 3 лева на час, но местата са ограничени.

Димитър пътува над 200 километра за преглед в болница „Св. Иван Рилски“. Спира колата си на паркинга до лечебното заведение. Престоят му струва 3 лева на час.

„Защо трябва да плащам? Аз и в Пловдив съм бил, има болница, там има голям паркинг и всичко е безплатно“, коментира той.  

Дори и да иска да си плати, невинаги намира свободни паркоместа, а алтернативите са малко. Основният проблем е, че много от пациентите спират в крайна дясна лента на булеварда.

През миналата година Белодробната болница се влива към „Св. Иван Рилски“. Ръководството получава право да управлява сградата им. Но не и техния паркинг, разрешението за който е дадено на стария собственик.

„От Министерство на здравеопазването ни съобщиха, че нямаме правна възможност да получим право на управление на този терен“, обясни зам.-директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Алекс Илиев.

Така паркингът продължава да съществува, но без да се стопанисва от болница „Св. Иван Рилски“, а от друга фирма. Нейният договор изтича след два месеца.

„След два месеца, когато приключи договорът на тази фирма, ние ще бъдем длъжни да премахнем бариерата. Много е важно какво ще се случи. Всички хора, които живеят в околността, ще могат да спират безпрепятствено. И да предположим следния казус – идва линейка и няма къде да спре, какво правим тогава”, попита д-р Илиев.

В отговор до NOVA от Здравното министерство обясниха, че теренът е публична държавна собственост и не е отреден за паркинг. Досегашният договор за наем на терена бил сключен без знанието на министъра. Допълват, че ведомството може да предоставя имоти – държавна собственост, за управление единствено на териториалните си административни звена.

Освен паркинга, в двора на болница „Св. Иван Рилски” има и сграда, която е получила разрешение да бъде превърната в хотел. В момента по нея текат ремонтни дейности. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.