Ще се следят производителите, складове и търговци

Агенцията по храните тръгва на проверки преди великденските празници. Инспекторите ще следят за качеството на всичко това, което бихме сложили на великденската трапеза - от агнешко месо, яйца, козунаци до пресни зеленчуци. Ще се взимат проби и от пратките с яйца, които влизат през границите. Агенцията ще проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки, които се предлагат на пазара. 

Красимир Кирилов има ферма край Арбанаси. Казва, че тази година агнешкото ще бъде с няколко лева по-скъпо от миналия Великден. От фермата стигаме до магазина. Наша проверка показва, че агнешкото на Женския пазар в София варира от 20 до 26 лв. за килограм. А продавачи се оплакват, че клиентите, като видят цената, се насочват към изхода.

„Какво агнешко, след като пенсията ми е минимална - 467лв. Ние не можем едно кебапче да си купим”, споделя пенсионерката Боряна Бръмчева.

От агенцията по храните обръщат внимание, че синият печат на месото показва, че произходът е България, а червеният, че продуктът е внос. Ще се следи и за това дали се предлага размразено агнешко месо като охладено.

Още преди да е дошъл празникът, овцевъди се притесняват дали част от продукцията ще остане нереализирана и тази година, защото през миналата не са успели да продадат 20 хиляди агнета. Проблемът бил във вноса. С призив държавата да вземе мерки са готови да блокират границите с Гърция и Северна Македония.

Проверките на Агенцията по храните ще продължат до 17 април. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.